Tripje6: Nigezunde Freund van de Orde der Krimpers

Vrienden van de betere literatuur,

vandaag geef ik prijs wie het alomtegenwoordige achtergrondpersonage van een betwetôr van een Nigezunde Freund is.

Je raadt het nooit, maar het is de Sigmund Freud, die uiteraard niet kon ontbreken in de BrainDrain, omdat hij als geen ander heeft zitten filosoferen en nadenken over hoe de menselijke psychologie in elkaar zit. Dat kun je als zijn verdienste beschouwen, maar zijn nogal 'maffe' theoriën en termen komen overvloedig terug in de BrainDrain en zijn een zeer grote inspiratiebron. Eigenlijk te veel om op te noemen maar ik geef enkele voorbeelden:

1) Je herinnert je (van je lessen uit het secundair) gegarandeerd die theorie nog van Freud die beweerde dat onze geest op drie niveaus 'functioneerde': het Bewuste, het Onderbewuste en het Onbewuste. Kenners van de BrainDrain vonden dit idee terug in de driedeling van het Gd-RAM, Gd-ROM en het Gd-OE. Het spreekt vanzelf dat ik hier enige computerterminologie heb aan toegevoegd.

2) Waarom noemen sommige, oudere karakters - zoals goeie, oude Schrik-voor-de-Krok - de ouders van de Bedenker de 'Peir en Meir kastdeur? Aha! Omdat die knakker van een Freund sprak over de vader als 'le père castreur' natuurlijk, waarmee hij wou aangeven dat jongetjes in hun opvoeding hun vader ervaren als een blokkage om de liefde van de moeder te krijgen. De vader 'castreert' zijn zonen als het ware. De oorsprong van het Oedipuscomplex dus. Dat speelt zich allemaal af in het Gd-OE uiteraard!

3) Freud had ook zijn eigen idee over de ontwikkeling van de menselijke psychologie. Hij gaf de ontwikkelingsfasen namen als 'orale fase', 'genitale fase', 'latentiefase', 'oedipale fase', enz. In de BrainDrain komt dit idee van fasen van ontwikkeling ook terug, maar dat is iets voor een volgend tripje.

Zo'n theoriën en termen bedacht onze lichtjes door sex geobsedeerde Freund Freud dus. Nee, echt ik verzin het niet. Met recht en reden veeg ik dus af en toe de vloer met hem aan.

Alweer wat wijzer, groet ik u & moge de dope overvloedig vloeien in u, altijd!

Ill O.

P.S.: de bijnaam voor een psycholoog in het Engels is 'schrink'. U vat de woordspelling met de Orde? En nu ik er meer over nadenk: een psycholoog is iemand die allerlei onwaarheden vertelde over onze psyché. Spijtig genoeg bedacht ik dit lang nadat de BrainDrain gepubliceerd was.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Tripje6:  Nigezunde Freund van de Orde der Krimpers

Tripje7: Ik ken kung fu. Hij woont over mij.

Tripje6: Nigezunde Freund van de Orde der Krimpers

Tripje5: John & Georgetta

Tripje4 & de Goeie en zijn Bad

Tripje3 & Mega Tietch